Prosty przepis na chleb

Już od dłuższego czasu zaczęłam się interesować co jem. Brzmi śmiesznie, ale produkty, które spożywamy czasem oprócz nasycenia nie dają żadnych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Składy wyglądają jak tablica Mendelejewa nic zrozumiałego, tylko data ważności mówi, że produkt jest sztuczny. Ostatnio pieczenie własnego chleba przyniosło mi wielką frajdę. Świeży, własny wypiek to gwarancja, że jesz to co włożyłeś i przede wszystkim zdrowo.

Przepis na chleb jest bardzo prosty:

forma 35 x 12cm chociaż ja swój upiekłam w mniejszej formie – użyłam taką jaką miałam ważne żeby była prostokątna

składniki :

mąka pszenna najwyższy typ- 500g

mąka razowa – 300g

6g świeżych drożdzy

letnia woda na zaczyn – 700g

 2 łyżeczki soli

ziarna słonecznika – 100g

dynia 100g

opcjonalnie możecie wrzucić sezam, siemię lniane

przygotowanie ciasta:

Mąkę pszenną połączyć z razową z ciepłą wodą na pół godziny i zostawić pod bawełnianą ściereczką. Po tym czasie połączyć z drożdżami rozpuszczonymi w 1 łyżce letniej wody, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto oraz pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.

Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (ciasto powinno być kleiste) i wstawić do piekarnika na 230 stopni bez termoobiegu – opcja pieczenia „góra-dół” na 15min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 50 min. do zbrązowienia chleba.

Satysfakcja gwarantowana 🙂

IMG_4641

IMG_4878

ostatnio upiekłam pszenny i był również pyszny 🙂 – tym razem wyrabiał wypiekacz do chleba 🙂

IMG_4862

Przepis zaczerpnięty (trochę zmodyfikowany) ze strony http://przepisnachleb.pl/chleb-mieszany/

 

1 thought on “Prosty przepis na chleb

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *