Przepis na pyszne ciasto marchewkowe !!!

Jakoś nie radziłam sobie z pieczeniem, co innego z gotowaniem. Do pieczenia miałam dwie lewe ręce ;p. Kupne ciasta nie wchodziły jednak w grę, bo to co w składzie to masakra, a upieczenie własnego to również satysfakcja. Nie poddawałam się. W końcu udało się i wyszło pyszne ciasto marchewkowe. Przepisem tym dzielę się z Wami.

Składniki:

4 średnie marchewki (starte)

szklanka orzechów włoskich (np. rozdrobnić nożem)

1,5 szklanki mąki (ja użyłam tortowej, ale proponuje również orkiszową – zdrowsza wersja)

0,5 szklanki cukru

4 jajka

szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody

szczypta soli

Przygotowanie:

Po przygotowaniu marchewki, czy starcie na tarce o małych oczkach i rozdrobnieniu orzechów włoskich, jajka z cukrem ubić mikserem. Następnie nie przerywając dolewać olej. Kolejno dodać mąkę (uprzednio wymieszaną z sodą i proszkiem). Na sam koniec dodać marchew i orzechy. Konsystencja powinna być gęsta.

Piekarnik nastawić na 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i posypać mąką. Piec 45min.

IMG_4497

Ciasto można podać z cukrem pudrem lub lukrem. Inna wersja to polewa z serkiem mascarpone z której zrezygnowałam.

Efekt 5+ a jak smakuje 🙂

IMG_4460

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *